Hemodiyaliz
31 Mart 2022

Hemodiyaliz

Diyaliz basit olarak yarı geçirgen bir zarla ayrılmış bir tarafında temizlenmesi gereken kanın, diğer tarafında ise diyaliz sıvısının bulunduğu iki odacıklı bir sistemdir. 
Hemodiyaliz vücut dışına alınan kanın makine aracılığıyla yapay bir filtreden (diyalizör) geçirilerek birikime uğrayan zararlı maddelerden ve fazla sıvıdan arındırılması 
ve sonra vücuda geri verilmesi işlemidir.Hemodiyaliz tedavisi hemodiyaliz merkezlerinde haftada 2 veya 3 gün uygulanır ve her tedavi seansı yaklaşık 4 saat sürer. Hemodiyaliz
sırasında her defasında fistül olarak isimlendirilen damara biri vücuttan kanı temizlenmek üzere filtreye götüren, diğeri temizlenmiş kanın vücuda dönmesini sağlayan olmak üzere iki iğne yerleştirilir. Tedavi sırasında vücut dışına alınan kanın pıhtılaşmasını önlemek için kan sulandırıcı ilaçların uygulanması gerekir. Haftalık seans sayısı, seansın süresi, diyaliz sırasında kullanılacak filtre, diyaliz sıvısı hastanın bireysel özelliklerine göre tedavi ekibi tarafından ayarlanır.

Hemodiyaliz Ünitemiz 2014 yılından beri, 28 hasta kapasiteli, 2 seans şeklinde ve 7 Hemodiyaliz cihazı ile kesintisiz olarak diyaliz hizmeti vermektedir. Hastalarımız ilçe merkezi ve köylerden servis aracıyla alınıp yine servis aracıyla evlerine bırakılmaktadır.

  • hemodiyaliz.jpg
  • hemodiyalizic.JPG
  • hemodiyalizic1.JPG

Türkiye geneli özellikli sağlık hizmeti veren tesislerimiz: https://khgmozellikli.saglik.gov.tr/